В четири държави продължава да се играе активно футбол въпреки пандемията

...
В четири държави продължава да се играе активно футбол въпреки пандемията
Коментари Харесай

Футбол на инат: Добре пресметнат риск

В четири страни продължава да се играе интензивно футбол въпреки пандемията от ковид, която блокира естествения живот в целия свят. Възниква въпросът за какво шампионата на Беларус продължава, откакто там има 440 болни и 4 смъртни случая в резултат на COVIID-19. Що се отнася до Никарагуа, там казусът е различен - доста дребен брой инфектирани (5) и умряли (1). В Бурунди са единствено трима диагностицирани, а в Таджикистан пък се хвалят, че въобще нямат заболели.

Беларус несъмнено е в центъра на интереса на всички. Там близкият до президента Александър Лукашенко началник на футболната федерация Владимир Базанов, някогашен боен и деец от Афганистан, бе корав при започване на сезона:  " А за какво да не стартира шампионатът?! Да не би да имаме оповестено изключително състояние?! Не. Знаем броя на инфектираните, броя на заболелите, какъв брой са излекуваните. Не се намираме в сериозна обстановка, тъй че взехме решение да стартираме шампионата по график. "

Самият Лукашенко е също безапелационен. " Този ковид е нищо повече от всеобща неуравновесеност. Сигурен съм, че суматохата ще нанесе повече щети от самия вирус ", споделя той и дава рецептата си за битка с вируса - водка, сауна и работа на полето.

Факт е, че решенията на управителните органи в Беларус по отношение на футбола имат аргумент -  мачовете от шампионата, които бяха до момента основно за вътрешно прилагане, приковават вниманието на всички и

 

към този момент се предават директно в доста страни

 

" В Беларус в този момент е хубост. Цял свят гледа нашето състезание. Не знам дали получават наслаждение от това обаче ", признава един от най-популярните локални футболисти за всички времена - Александър Хлеб, някогашен състезател на " Арсенал " и " Барселона ". Той предвижда, че шампионатът надали ще бъде преустановен, защото в десетки страни са купили към този момент тв права, в това число и в България ( " Нова Броудкастинг груп " за една от своите малките екрани - " Диема спорт " ).

Да, известността е едната страна. Хората стартират да се интересуват и научават тимовете в Беларус. Има и няколко известни футболисти, които играят там - някогашните украински национали Артьом Милевский и Йевхен Хачериди, които бяха дружно в " Динамо " (Киев), а в този момент са в " Динамо " (Брест). Познатият и у нас ексфутболист на " Левски " Франсис Нар сега е в " Славия " (Мозир)... Друг първокласен отбор - " Слуцк ", пък набира известност в международен проект поради фонетичната аналогия на името си с британския диалект Slut (к**ва). Намиращият се във финансова рецесия и останал без главен спонсор клуб без терзание се възползва от това и провежда краудфъндинг акция за подкрепяне на бюджета . И други тимове -  " Минск ", " БАТЕ Борисов ", " Шахтьор " (Солигорск) и така нататък са все по-често споменавани по света...

Но не трябва да се не помни и букмейкърският интерес. Във времена, когато огромните шампионати (сиреч огромните приходи) са спрени,

 

беларуското състезание идва като подарък свише

 

За глада на букмейкърските къщи красноречиво приказва историята с " призрачния мач " в Украйна сред четвърторазредните " Лозоватка " и " Мелитополская Черешня ", който събра големи залози, в това число и в действително време. Победата с 4:1 за " Лозоватка " обаче се оказа илюзорна... Такъв мач въобще не се бе играл в реалност. Но се развъртяха едни огромни суми...

В Беларус към този момент няма сходен скандал. Но има и много " забавни " мачове. Най-вече този от I кръг " Слуцк " - " Славия " (Мозир) (3:1), в който реферът Сергей Чистов отсъди 5 дузпи, от които 4 в интерес на домакините. От тях бяха вкарани три. Този мач бе гарниран и с обичаната за феновете на залозите " обръщачка " в резултата. Още три мача (или общо 4) от изиграните досега 24 мача предложиха сходен процес при головете.

И до момента в който за почитателите по света беларуското състезание става все по-интересно,

 

локалните не са изключително въодушевени от футбола

 

в условия на пандемия. В миналия трети кръг посещаемостта варираше от 100 до 550 души, като много от почитателите носиха маски.  

Ситуацията в Никарагуа е малко по-различна от тази в Беларус . Там ниските равнища на заболеваемост изясняват нещата. Но се стига до неуместното състояние футболистите да носят маски на терена! Е, това става преди мачовете. Но играчите даже заобикалят единоборствата, от боязън да не се заразят. 

" Футболистите ни не желаят да не престават да играят. Уплашени са и ние ги разбираме. Ние настоявахме първенството да бъде спряно, само че множеството от останалите клубове гласоподаваха да продължи ", споделя генералният управител на " Дирианген " Серхио Саласар. Вратарят на " Депортиво " (Лас Сабанас) Карлос Москера добавя: " Психически не си фокусиран върху протичащото се на терена, непрекъснато мислиш дали противникът не е инфектиран ".

И тук не липсват " забавни " резултати. В това отношение петият в класирането в Никарагуа - " Валтер Ферети ", стартира да се показва доста любопитно, откогато останалите първенства по света стопираха. В последните си три мача отборът записа тежка загуба с 1:4 от седмия " Ювентус " (Манагуа), разнебити със 7:0 шестия " Чинандега " и позволи 1:2 с обръщачка от  " Дирианген ".

За Бурунди липсва някаква подробна информация. Такава нямаше несметно и за Таджикистан . И може би това е главната причина да има таджикско първенство (освен неналичието на заболели, схваща се). Там най-популярният локален отбор и първенец от миналия сезон  " Истиклол " (Душанбе) завоюва Суперкупата в мач против " Худжанд ", който се игра пред празни трибуни. Такава ще е и мярката за всички турнирни дуели. Но пък от федерацията не крият, че чакат интерес от чужбина, който да се показва и в закупени тв права...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР